Dorpsstraat 30a, 6681 BN Bemmel - T: 0481 461624

Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. De spieren in dit gebied spelen een rol bij het stabiliseren van rug en bekken tijdens houding en bewegen. Daarnaast hebben de zogenoemde bekkenbodemspieren nog een belangrijke taak bij het plassen, de ontlasting en bij het vrijen.

Een bekkentherapeut heeft een speciale nascholing gedaan zodat hij voldoende achtergrondkennis heeft over diverse blaas- en darmproblemen, gynaecologische en seksuologische problematiek, operaties in het buikgebied, etc.

Daarnaast heeft hij ook speciale kennis van het bekken als gewricht, zodat hij ook alle pijnklachten rondom de zwangerschap en bevalling goed kan begeleiden.

Bekkenfysiotherapie is er voor vrouwen, mannen en kinderen.

 Indicaties voor bekkenfysiotherapie

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting, incontinentie 
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting; obstipatie
  • overmatige winderigheid
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • seksuele problematiek, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem (bv. pijn bij het vrijen, erectiestoornissen);
  • klachten na operaties in de onderbuik;
  • rug- of bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Zwanger worden en zijn is een wonderlijk en indringend gebeuren, zeker als je er lang naar hebt uitgezien. Het nieuwe leven dat je in je draagt brengt veel lichamelijke en emotionele veranderingen teweeg. Alles wordt voorbereid op de komst van de baby.

Fysiek is er tijdens de zwangerschap steeds meer ruimte nodig in het bekken en de buikholte voor de groeiende baby. Hormonen zorgen voor het slapper worden van banden rond het bekken. Daardoor wordt er meer gevraagd van de spieren om het geheel toch stabiel en stevig te houden. Daarnaast gaan allerlei activiteiten als werk, zorg voor evt. eerdere kinderen,(druk) sociaal leven gewoon door.

Bij rug- of bekkenpijn is er meestal een disbalans ontstaan tussen de draagkracht en de ‘draaglast’. Daarbij spelen bovengenoemde factoren mede een rol.

Therapie

De begeleiding is erop gericht het evenwicht zoveel mogelijk te herstellen.

Dat betekent enerzijds stabiliserende oefeningen en adviezen m.b.t. houding en beweging tijdens allerlei activiteiten in het dagelijkse leven. Ook het op peil houden van de conditie komt aan bod.

Anderzijds kijken we naar de belastende factoren en naar mogelijkheden om die waar nodig aan te passen. Tevens krijg je adviezen over speciale hulpmiddelen zoals bekkenband, zitbal, speciale kussens etc.

Na de bevalling

Na de bevalling kunnen er soms tijdelijk rug- of bekkenklachten zijn.

Dat kan samenhangen met geforceerde krachten op het bekken tijdens de bevalling, of met niet optimaal functionerende bekkenbodemspieren (bv na inknippen). Ook kan het lastig zijn de juiste coördinatie (sturing over de spieren) terug te vinden van de spieren die stabiliserend werken. Wanneer er nog andere jonge kinderen zijn in het gezin is het vaak zoeken naar een goede balans tussen activiteit en rust.

Door gerichte oefeningen voor kracht en coördinatie en met adviezen t.a.v. activiteiten in huis en op het werk is goed herstel van deze klachten mogelijk.

NB Ook als je geen klachten hebt na de bevalling is het echt belangrijk aandacht te geven aan de opbouw van conditie en kracht (vooral buik en bekkenbodem), zeker als je te zijner tijd nog een keer zwanger wilt worden.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is ongewild verlies van urine of ontlasting.
Het kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen.
Hoewel er inmiddels veel over bekend is ligt er toch vaak nog schaamte over dit probleem.

Waarom fysiotherapie?

Bij incontinentie is er vaak sprake van een niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. Deze kunnen verzwakt zijn, of juist te verkrampt, of er is een verminderde coördinatie, waardoor u niet goed controle hebt over deze spieren.
Door gerichte oefeningen te doen kunt u de functie van deze spieren verbeteren.
Daarnaast krijgt u ook voorlichting over het gebruik van de bekkenbodemspieren in het dagelijkse leven, over juiste toilethouding, eet- en drinkgewoontes etc.


Bekkenfysiotherapie

Een bekkentherapeut heeft een speciale nascholing gedaan zodat hij voldoende achtergrondkennis heeft over diverse blaas- en darmproblemen, gynaecologische en sexuologische problematiek, operaties in het buikgebied, etc.
Daarnaast heeft hij ook speciale kennis van het bekken als gewricht, zodat hij ook alle pijnklachten rondom de zwangerschap goed kan begeleiden.